Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική

Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ Δ.Π.Μ.Σ.

Η Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Καθηγήτρια κα Ελένη Σελλά-Μάζη, ανακοίνωσε στην 5η Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος (12/1/2024) την απόφαση Ίδρυσης Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών με τίτλο «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική» («Theoretical and Applied Geopolitical Analysis in International Relations and Strategy»).
Το ήδη υπάρχον ΠΜΣ του Τμήματος με τίτλο «Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας» ολοκλήρωσε έναν δεκαετή κύκλο λειτουργίας με μεγάλη επιτυχία.
Σε συνέχεια της, επί σειρά μηνών, συνεργασίας των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, και με την καθοριστική συμβολή του Ομότιμου Καθηγητού του Τμήματος κου Ιωάννη Θ. Μάζη, κατετέθη το σχέδιο ίδρυσης του εν λόγω διϊδρυματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. Ένα πρόγραμμα που αναμένεται να έχει μεγάλη προσέλευση φοιτητών, καθώς ανταποκρίνεται στις νυν απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Η πρόταση για την ίδρυση του Δ.Π.Μ.Σ. βασίζεται στα γνωστικά αντικείμενα της Β’ ειδικής κατεύθυνσης του Τμήματος, εμπλουτισμένης με μαθήματα που θα προσφέρει η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής, του ΕΜΠ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ευέλικτο, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του νόμου 4957/2022 και τα επιστημονικά ήθη των καιρών, διεπιστημονικό και εκσυγχρονισμένο, δηλαδή ό,τι ακριβώς ζητά η αγορά εργασίας σήμερα.
Το νέο Δ.Π.Μ.Σ. προσεγγίζει συστηματικά και διεπιστημονικά τον τομέα της Γεωπολιτικής Ανάλυσης και των εφαρμογών της, με τη χρήση νέων ψηφιακών και ποσοτικών εργαλείων έρευνας, στα πεδία των κοινωνικών, νομικών και θετικών επιστημών του ελληνικού και διεθνούς γίγνεσθαι. Η Γεωπολιτική και οι εφαρμογές της αποτελούν έναν κρίσιμο γνωστικό χώρο, ο οποίος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και σημασία, εφόσον το περί αυτών παγκόσμιο ενδιαφέρον αυξάνεται, έχοντας ως επίκεντρο της Ελλάδα στο πλαίσιο του Μεσογειακού, Ευρωπαϊκού και διεθνούς Συστήματος.
Στόχος του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η ανάπτυξη και η παροχή εξειδικευμένης διεπιστημονικής γνώσης και κατάρτισης στα πεδία i) της γεωπολιτικής θεωρίας και ανάλυσης, ii) των εφαρμογών της μέσω του Διεθνούς Δικαίου, στο φαινόμενο του πολέμου και της διαχειρίσεως της ισχύος, iii) των τεχνικών εφαρμογών του χαρτογραφικού εργαλείου, της Γεωπαρατήρησης και της Ανάλυσης του Χώρου και iv) της Γεωποληροφορικής εντός του Γεωπολιτικού Υπερσυστήματος και των Συστημάτων του, και σε συναφή με αυτά επιστημονικά πεδία, αυτοδυνάμως ή σε συνεργασία με επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς με αντίστοιχο αντικείμενο, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του.

Όσον αφορά το ζήτημα προσφοράς-ζήτησης του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου, σημειώνεται πως η επιστήμη της γεωπολιτικής ανάλυσης, μετά των τεχνικών εφαρμογών της, αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Ελλάδα, ειδικότερα δε για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας, στην οποία εστιάζει και μελετά συστηματικά το Δ.Π.Μ.Σ. μέσω του προγράμματος σπουδών του, αφού αποτελεί την πιο επίκαιρη πηγή σχετικών πληροφοριών σε θέματα που αφορούν τον εν λόγω γεωγραφικό χώρο και τις εξελίξεις που διαδραματίζονται σε αυτόν.
Η νεότερη γενιά επιστημόνων αναζητά την απαραίτητη διεπιστημονική υποδομή για την αρτιότερη συγκρότησή τους, τη δυνατότητα χρήσης νέων εργαλείων έρευνας και διδασκαλίας και την ταχύτερη προσαρμογή στις σημερινές και μελλοντικές απαιτήσεις του ευαίσθητου αυτού χώρου, ο οποίος έχει ως επίκεντρο της Ελλάδα.