Εισαγωγή – Κανονιστικό πλαίσιο – Γενικές διατάξεις
Το άρθρο 35 του νόμου 4009/2011 ορίζει τον Ακαδημαϊκό Σύμβουλο Σπουδών ως εξής:
Ο σύμβουλος σπουδών καθοδηγεί και υποστηρίζει τους φοιτητές στα προγράμματα σπουδών τους. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε ιδρύματος ορίζεται η εκ περιτροπής ανάθεση καθηκόντων συμβούλου σπουδών σε Καθηγητές και ρυθμίζονται τα ειδικότερα σχετικά θέματα.
Ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος (ΑΣ) είναι μέλος του Ακαδημαϊκού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ανεξαρτήτως βαθμίδας, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) του Τμήματος και παρέχει καθοδήγηση στους φοιτητές σχετικά με την επιλογή των μαθημάτων τους και σε τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ο ΑΣ παραμένει ο ίδιος για κάθε φοιτητή μέχρι την περάτωση των Σπουδών τους (ισχύει και για τους επί πτυχίω φοιτητές).
Περισσότερα για τον θεσμό του ΑΣ και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον θεσμό, βρίσκονται στον σύνδεσμο: https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/120922/nomos-4009-2011
Κατανομή των φοιτητών στους Ακαδημαϊκούς Συμβούλους
Με την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών αναθέτει καθήκοντα Ακαδημαϊκού Συμβούλου (ΑΣ) για κάθε νεοεισερχόμενο φοιτητή σε διδάσκοντες του Δ.Π.Μ.Σ. Ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών ισοκατανέμεται βάσει του Αριθμού Μητρώου μεταξύ των μελών ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ. Σε περίπτωση απουσίας του ΑΣ σε εκπαιδευτική ή άλλη άδεια, το αντίστοιχο αρχείο και τα συμβουλευτικά του καθήκοντα αναλαμβάνει προσωρινά ο εκάστοτε αντικαταστάτης του (μέλος ΔΕΠ, ΕΕΠ ή ΕΔΙΠ), ο οποίος ορίζεται ύστερα από τυχαία προσωρινή ανάθεση.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι φοιτητές μπορούν να αιτηθούν αλλαγή του ΑΣ τους, εξηγώντας τους λόγους στον Πρόεδρο του Τμήματος. Η δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος εξετάζεται κατά περίπτωση.
Διαδικασία
Στην αρχή της φοίτησης των πρωτοετών φοιτητών κοινοποιείται στους νεοεισερχόμενους φοιτητές Πίνακας με τα ονόματα των ΑΣ, τα e-mail τους και τις ώρες γραφείου τους καθώς και την κατανομή των φοιτητών σε ΑΣ. Η πρώτη συνάντηση ΑΣ και φοιτητή γίνεται κατά τον πρώτο μήνα φοίτησης (Οκτώβριο).
Οι προβλεπόμενες σταθερές συναντήσεις φοιτητών με τον ΑΣ είναι κατά την περίοδο επιλογής μαθημάτων εξαμήνου, και μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της αντίστοιχης εξεταστικής περιόδου, όπου συζητούν τη γενικότερη πορεία του φοιτητή κατά το προηγούμενο εξάμηνο. Έκτακτες συναντήσεις μπορούν να πραγματοποιούνται αν κριθεί αναγκαίο από τον φοιτητή ή εφόσον το ζητήσει ο ΑΣ για μείζον θέμα που αφορά τον φοιτητή. Το περιεχόμενο των συζητήσεων είναι απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα του φοιτητή προστατεύονται από τον ΑΣ.
Καθήκοντα Ακαδημαϊκών Συμβούλων
Έργο του Ακαδημαϊκού Συμβούλου είναι η επικουρική συνδρομή των φοιτητών σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ. Στα καθήκοντα του Ακαδημαϊκού Συμβούλου περιλαμβάνονται: η ενημέρωση των φοιτητών για το περιεχόμενο των μαθημάτων, τη χρήση των υποδομών του Δ.Π.Μ.Σ., οι τρόποι αξιολόγησης των επιδόσεων των μαθημάτων κ.ά ., γενικά, για θέματα που βοηθούν τους φοιτητές να κατανοήσουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τα μαθήματα στα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Επίσης, η διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ φοιτητών και διδασκόντων και η πιθανή υποστήριξη των φοιτητών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Επιπροσθέτως, ο Ακαδημαϊκός Σύμβουλος μπορεί να καλέσει σε συνάντηση τον φοιτητή σε περίπτωση που του ζητηθεί από κάποιο μέλος του διδακτικού προσωπικού του Δ.Π.Μ.Σ., το οποίο διαπιστώνει προβλήματα στην πορεία των σπουδών ή στη συμπεριφορά του φοιτητή.
Ο ΑΣ συμβουλεύει και προτείνει, χωρίς οι υποδείξεις του να έχουν υποχρεωτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα. Υποστηρίζει επίσης τους επί πτυχίω φοιτητές σε θέματα που καθυστερούν την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Ο ΑΣ δημιουργεί κατάλογο με τις ιδρυματικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις των φοιτητών την ευθύνη των οποίων ανέλαβε στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του και ρυθμίζει την επικοινωνία μαζί τους (είτε δια ζώσης, είτε τηλεφωνικά, είτε διαδικτυακά). Οι συναντήσεις μπορούν να πραγματοποιούνται τόσο ατομικά, με κάθε φοιτητή χωριστά, όσο και ομαδικά, για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Το περιεχόμενο των συζητήσεων είναι απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα του φοιτητή προστατεύονται από τον Ακαδημαϊκό Σύμβουλο.