Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Π.Μ.Σ.

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών και η Σχολή Αγρονόμων και τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής, οργανώνουν και λειτουργούν το ΔΠΜΣ: «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική» (Theoretical and Applied Geopolitical Analysis in International Relations and Strategy), από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Το ΔΠΜΣ αποτελεί εξέλιξη ως Διϊδρυματικό, του παλαιότερου Μονοτμηματικού ΠΜΣ του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, υπό τον τίτλο «Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας», το οποίο λειτούργησε κατά το διάστημα 2015-2025 (έχουν πραγματοποιηθεί δέκα κύκλοι σπουδών).

Τη διοικητική υποστήριξη του Διϊδρυματικού Προγράμματος αναλαμβάνει το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

ΦΕΚ Ίδρυσης ....

ΦΕΚ Κανονισμού Λειτουργίας ...

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της Γεωπολιτικής θεωρίας και των διεπιστημονικών προσεγγίσεων και εφαρμογών της σε πεδία των κοινωνικών, νομικών και θετικών επιστημών που θα αποβλέπει:

α) Στην εμβάθυνση της εκπαίδευσης των φοιτητών/τριών σε ζητήματα

i) Θεωρίας της Γεωπολιτικής Αναλύσεως,

ii) εφαρμογών της στο Διεθνές Δίκαιο, στο φαινόμενο του Πολέμου και της διαχειρίσεως της ισχύος,

iii) Χαρτογραφικής αναπαράστασης και κατανόησης των φαινομένων, καθώς εφαρμογών Γεωπαρατήρησης και Ανάλυσης του Χώρου εντός του Γεωπολιτικού Υπερσυστήματος και των Συστημάτων του.

Τα ανωτέρω αποσκοπούν στην οργανική διασύνδεση των προαναφερθέντων γνωστικών πεδίων, ώστε να καταστούν διαχειρίσιμα από τους φοιτητές.

β) Στην προαγωγή και την ανάπτυξη της έρευνας στις ως άνω επιστημονικές περιοχές, μέσω της εξοικειώσεως των φοιτητών/τριών με τις σύγχρονες θεωρίες και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους στις προηγμένες τεχνικές, τις σχετικές με τη θεωρία και τις εφαρμογές της στα οικεία πεδία, καθώς και μέσω της εμπράκτου μυήσεώς τους στην επιστημονική έρευνα.